logo Opstelten Speelgoed

Over de spellen

Ik ben Sabine Opstelten. Mijn eerste bordspel is ontstaan uit de behoefte van mijn kinderen voor een spel dat niet bestond. Eenmaal zelf gemaakt, waren ze erg enthousiast.

 

Extra oefenen

Opstelten schoolbusToen mijn zoon extra moest oefenen met taal (lidwoorden, zinsbouw, e.d.) heb ik dat ook in een spel verwerkt wat vervolgens een tijd op school is gebruikt. De leerkracht heeft mij gevraagd of het in de klas kon blijven of dat ik extra exemplaren zou willen maken. Het idee werd zo langzaam geboren om hiermee verder te gaan. Ik heb toen verschillende boeken over de ontwikkelingsfasen bij kinderen gelezen en gezocht naar een logische continue opbouw waar een spel aan moet voldoen voor de verschillende leeftijden.

 

Roeping

Er kwamen verschillende leerprocessen aan bod en al gauw voelde het als een roeping om hiermee verder te gaan. Mijn kinderen en man hebben mij hierin gesteund

familieen ik ben er dus voor gegaan. Door een klein aantal mensen om mij heen, die er ook in geloofden, is het bedrijf uiteindelijk tot stand gekomen. De grootste steun hierbij krijg ik van het ontwerpbureau 2DSign. Zij hebben het mogelijk gemaakt om mooie producten op de markt te zetten.

 

Niet onder één noemer te brengen

De 5 bordspellen die we hebben uitgebracht zijn zo verschillend van soort en speelervaring dat het lastig is om ze onder één noemer te brengen, maar allen zijn ze jarenlang speelbaar. De educatieve waarde ligt bij elk spel anders en soms is het zo mooi verborgen dat het bijna niet opvalt. Kinderen spelen graag en leren zo snel en meer dan je vaak denkt.

kat aaien

kaderrand boven

Het EDU logo

EDU logoHet edu-logo visualiseert het educatief verantwoorde meegroeikarakter van de spellen. De leeftijdsrange waarvoor het spel een educatief karakter heeft is met de huidige spellen voor kinderen met een ontwikkelingsniveau tussen 3-12 jaar. Het educatieve element is bij “Mijn Huis” (taal), “Coco Colecto” (rekenen) en “Katoiz” (wiskundig inzicht) nadrukkelijk zichtbaar, maar ook de andere spellen spelen in op specifieke ontwikkelingsaspecten van kinderen in de vermelde leeftijdsrange. De educatieve waarde is getoetst met behulp van docenten en intern begeleidsters op verschillende basisscholen. Voor een aantal van de spellen, met name “Katoiz”, “Tover je Toverweg” en “Coco Colecto”, geldt dat ze ook voor kinderen met een hoger ontwikkelingsniveau of zelfs voor volwassenen een leuk en uitdagend spel zijn, ook al zijn ze voor hen niet langer educatief van aard.
kaderrand onder